Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

Springmask (enterobius vermicularis)

Medicinsk bakgrund

Springmask tillhör en av de vanligaste parasiterna hos människan och förekommer över hela världen. Eftersom många parasiter utsöndras intermittent, rekommenderas upprepad provtagning med minst 2 prov vid olika tillfällen vid kvarvarande kliniska besvär.

Remiss

Under andra kolumnen finns Parasiter. Ange misstänkt smittort. Kryssa för Springmask - tejptest. Ange relevanta kliniska data.

Remiss för laboratorium för klinisk mikrobiologi

Material

Springmaskägg

Provtagning

En genomskinligt, klar tejp tryckes med den häftande sidan mot anus. Tejpen fästes därefter med den häftande sidan på objektglaset. Obs! Endast ett lager tejp.

Objektglas

Transport och förvaring

Ej brådskande. Kylförvaring ej nödvändig.

Svar

  • Negativt prov svaras: Negativt
  • Positivt prov svaras: Förekomst av ...

Mätprincip

Mikroskopi

Ackrediterad

Nej

Prioritet

4

 

 

Senast uppdaterad: 2018-01-05 10:59