Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

Mycoplasma pneumoniae

Medicinsk bakgrund

Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar men symptombilden skiljer sig mellan åldersgrupper. Små barn är ofta helt asymtomatiska men kan lätt bli förkylda. I åldersgruppen 20-30 år är mycoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation.

Genomgången sjukdom ger inte någon bestående immunitet. Kroniskt bärarskap av Mycoplasma pneumonie finns inte dokumenterat men man kan utsöndra bakterien i flera veckor.

Inkubationstiden är ca 2-3 veckor lång. Vanliga symptom är: heshet, huvudvärk samt torr och retande hosta. I ovanliga fall kan mycoplasmainfektion orsaka hjärtmuskelinflammation, hjärnhinneinflammation och hemolytisk anemi.

Remiss

I första kolumnen under Luftvägssekret finns Mycoplasma pneumonie (PCR). Kryssa i rutan och lämna relevanta kliniska data.

Remiss för Laboratorium för klinisk mikrobiologi