Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

Besöksrutiner vid covid-19

Covid-19 innebär en del ändrade rutiner för dig som ska besöka sjukhuset, både som patient och närstående. Tänk på att rutinerna kan komma att ändras och att andra sjukhus i Västra Götalandsregionen kan ha andra rutiner.

SÄS begränsar antalet ingångar för patienter och besökare

I syfte att motverka att personer med luftvägssymtom kommer in och kan sprida smitta på sjukhuset begränsar vi antalet ingångar för patienter och besökare. Vid huvudentrén möts alla som vill passera in av dörrvärdar, som frågar om eventuella luftvägssymtom. Tänk på uppmaningen från Smittskydd Västra Götaland till närstående att undvika besök som inte är helt nödvändiga på sjukhus och äldreboenden och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara.

Rutiner för incheckning till sjukvårdsbesök

Med anledning av att folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för att minska smittspridning i samhället har SÄS ändrat sina rutiner för incheckning till sjukvårdsbesök (gäller både Borås inklusive Rehabhuset och Skene). Om du kommer till sjukhuset som patient blir du direkt hänvisad till din mottagning eller enhet. Där finns mindre väntrum. Ska du till ögonmottagningen i Borås anmäler du dig i incheckningen. Våra värdar som till vardags jobbar i incheckningen möter upp dig i entrén.

Besök på vårdavdelningar

Smittskydd Västra Götaland har gått ut med en uppmaning till närstående att undvika besök som inte är helt nödvändiga på sjukhus och äldreboenden och att aldrig göra besök om ni har luftvägssymtom. Smittskydd påpekar att man skyddar de mest sårbara genom att undvika besök.

För att begränsa spridningen av covid-19 vill vi nu uppmana till ytterligare restriktivitet när det gäller besökare på våra vårdavdelningar.

Vi förstår att det för vissa situationer och grupper kan vara av stor vikt att kunna göra besök och ser att det kan finnas möjlighet till besök för anhöriga till palliativa patienter, patienter med livshotande tillstånd och patienter som har behov av psykosocialt stöd. Men även för dessa prioriterade grupper begränsar vi antalet besökare till en eller maximalt två personer.

Tänk på att aldrig komma och besöka patienter på sjukhuset om du har luftvägssymtom.

Besök på kvinnokliniken (Förlossning, BB-mottagning mfl) 

För att begränsa spridningen av coronaviruset erbjuder vi i nuläget endast mor och barn plats på BB-avdelningen. Som partner är du välkommen att vara med under förlossningen men du har inte längre möjlighet att stanna kvar över natten. Vi hoppas på förståelse för det här beslutet, som gäller för alla kvinnokliniker i Västra Götalandsregionen.
Vi har av samma anledning beslutat att inte längre genomföra tidiga ultraljudsundersökningar.

Följande gäller på kvinnokliniken tills vidare:

 • Ultraljudsmottagningen, specialistmödravården och obstetrisk mottagning inklusive väntrummet – inga anhöriga.
 • Akutmottagningen inklusive väntrummet – inga anhöriga.
 • BB-mottagningen inklusive väntrummet – endast mamma och nyfödd.
 • Auroramottagning inklusive väntrummet – inga anhöriga.
 • Förlossningen – endast en och samma medföljande.
 • BB-avdelningen – endast mamma och nyfödd.
 • Gynekologimottagning – inga anhöriga.
 • Gynekologiavdelning – inga anhöriga.
 • TUL (tidigt ultraljud) – alla planerade TUL:ar avbokas och inga nya bokas in .

Ändrade öppettider för resturang och café 

 • Glasgatan öppet vardagar kl. 07:00-17:00 helger kl. 10:00-14:00
 • Samariten stängs tillfälligt

Blodgivning

Det är viktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod. På en del platser har drop-in-mottagningarna för blodgivning ändrat sina rutiner. På SÄS sker däremot blodgivning i första hand genom bokade besök.

Som vanligt ska du vara fullt frisk för att lämna blod. Om du har haft coronavirus behöver du ha varit fullt frisk utan symtom i minst 14 dagar innan du kan ge blod igen. 

Geblod.nu - Vanliga frågor och svar kopplat till Coronaviruset

Blodcentralen på SÄS

Senast uppdaterad: 2020-04-15 16:34