Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Besöka SÄS

Covid-19 innebär en del förändringar för dig som ska besöka sjukhuset, som patient eller som närstående. Tänk på att rutiner kan komma att ändras och att andra sjukhus i Västra Götalandsregionen kan ha andra rutiner. Vänligen håll avstånd, två, 2 meter, till andra för att minska smittspridning.

Antalet ingångar på sjukhuset är begränsade

I syfte att motverka att personer med luftvägssymtom kommer in och kan sprida smitta på sjukhuset begränsar vi antalet ingångar för patienter och besökare. Vid huvudentrén, entrén till psykiatrins kvarter och på rehab, SÄS Borås samt SÄS Skene, finns dörrvärdar, som frågar om du har luftvägssymtom och hjälper dig vidare. 

För att det inte ska bli trängsel vid ingångarna går personal in genom andra ingångar.

Akutmottagningen

Akutmottagningen är omgjord med en särskild ingång för de som har luftvägssymtom. De första bedömningarna görs utanför entrén för att se om det finns risk för smitta. Väderskydd finns. Om du har luftvägssymtom får du träffa en sjuksköterska, som har skyddsutrustning på sig. Hen kontrollerar din temperatur, andningsfrekvens och syremättnad i blodet och får information om du behöver ett snabbt omhändertagande. 

Akutmottagningen är förstås öppen för sökande med andra akuta åkommor.

Incheckning till sjukvårdsbesök

SÄS har ändrat sina rutiner för incheckning till sjukvårdsbesök (gäller huvudentrén, rehabhuset, psykiatrins kvarter och Skene).

Våra värdar som till vardags jobbar i incheckningen möter upp dig i entrén. Om du kommer till sjukhuset som patient blir du direkt hänvisad till din mottagning eller enhet. Där finns mindre väntrum.

Ska du till ögonmottagningen eller gå till provtagningen i Borås anmäler du dig i incheckningen som vanligt. 

Det är säkert att komma till sjukhuset men kontakta gärna vården för att se om ett digitalt besök är lämpligt just för dig.

Besök på vårdavdelningar och mottagningar

För att begränsa spridningen av covid-19 råder besöksrestriktioner när det gäller besök till patienter på våra vårdavdelningar.

Närstående är endast välkomna till våra mottagningar och avdelningar efter överenskommelse. Vid överenskommelse tillåts endast en (1) medföljande.

I vissa situationer och grupper kan det vara av stor vikt att kunna göra besök och det kan finnas möjlighet till besök för anhöriga till palliativa patienter, patienter med livshotande tillstånd och patienter som har behov av psykosocialt stöd. Men även för dessa prioriterade grupper begränsar vi antalet besökare till en (1) eller maximalt två personer.

Tänk på att aldrig besöka patienter på sjukhuset om du har luftvägssymtom.

Besök på kvinnokliniken (förlossning, BB-mottagning mfl,) 

För att begränsa spridningen av coronaviruset har vi fortsatta restriktioner enligt nedan men öppnar upp för partner att vara med på BB om man är provtagen och har ett negativt covidtest.

Följande gäller på kvinnokliniken tills vidare:

  • Ultraljudsmottagningen, specialistmödravården och obstetrisk mottagning inklusive väntrummet – inga anhöriga.
  • Akutmottagningen inklusive väntrummet – inga anhöriga.
  • BB-mottagningen inklusive väntrummet – endast mamma och nyfödd.
  • Auroramottagning inklusive väntrummet – inga anhöriga.
  • Förlossningen – endast en och samma medföljande.
  • BB-avdelningen – mamma, partner och nyfödd.
  • Gynekologimottagning – inga anhöriga.
  • Gynekologiavdelning – inga anhöriga.

Ändrade öppettider för restaurang och café 

  • Glasgatan öppet vardagar kl. 07:00-17:00 helger kl. 10:00-14:00
  • Samariten stängs tillfälligt

Blodgivning

Det är viktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod. På SÄS sker blodgivning genom bokade besök.

Som vanligt ska du vara fullt frisk för att lämna blod. Om du har haft coronavirus behöver du ha varit fullt frisk utan symtom i minst 14 dagar innan du kan ge blod igen. 

Även här gäller att du kommer själv utan sällskap av närstående eller vän.

Geblod.nu - Vanliga frågor och svar kopplat till Coronaviruset

Blodcentralen på SÄS

Rehabbadet

Rehabbadet är för närvarande stängt för externa brukare.

Senast uppdaterad: 2021-07-02 13:49