STD-mottagning

Tillfällig information OBS. Från vecka 40. Enbart webbtidbok för dig utan besvär, måndagar, onsdagar och torsdagar. Läs mer under hemsidan info webbtidbokad mottagning.

Onsdag den 14 november och torsdag den 15 november är STD-mottagningen stängd. Vecka 46 är sköterske rådgivningen endast öppen tisdag och fredag.

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

mån 13:00 - 14:00
tis 12:00 - 13:00
ons 13:00 - 14:00
tor 13:00 - 14:00
fre 13:00 - 14:00

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

Drop-in

utan besvär
mån 9:00 - 11:00
med besvär
tis 16:30 - 18:30
utan besvär
ons 9:00 - 11:00
utan besvär
tor 9:00 - 11:00
med besvär
fre 9:00 - 11:00

OBS! Läs längst upp på sidan, tillfällig information angående ändringar i mottagningarna. 
OBS! Från vecka 40 gäller webbtidbok för alla mottagningar "utan besvär", se info under "webbtidbokad mottagning".

Vägbeskrivning

Buss 1, 3, 5 eller 8 eller bil från Södra Torget via Åsbogatan till sjukhuset Brämhultsvägen 53. Från motorväg R40 tag avfart 87 mot sjukhuset vid Hultamotet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

STD-mottagning Södra Älvsborgs Sjukhus
Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

På vår mottagning kan du få hjälp om du misstänker att du kan ha smittats av en sexuellt överförbar sjukdom eller om du vill testa dig för säkerhets skull, även om du inte har några symtom.

Vi utför provtagning (urinprover, eller blodprover för till exempel HIV eller hepatit), undersökning och behandling av misstänkta könssjukdomar.

Du är välkommen till drop-in mottagning för dig med besvär om du har fått ett så kallat partnerbrev (partnerbrev får du hemskickat om någon tidigare partner till dig har testats positiv med någon könssjukdom och sedan smittspårats av exempelvis kurator eller sköterska).

Du kan även komma till oss för samtal om någon könssjukdom du undrar över.

Om du har ett testresultat som talar för att du har en könssjukdom, även om provet är taget på annan mottagning eller taget via www.klamydia.se, är du välkommen till oss för behandling.

Innan du besöker vår drop-in, glöm inte läsa under länken "viktigt inför ditt besök på STD-mottagningen"!

Om du är osäker på vilken mottagning du ska komma till kan du ringa före ditt besök för rådgivning eller skicka en fråga via Vårdguiden, 1177 e-kontakter.

Söka vård hos oss

Du är välkommen till oss på någon av våra mottagningar. Se information om vilka mottagningar vi har att erbjuda under länkar.

Till oss kommer du antingen via drop-in eller webbtidbokad mottagning, se separat information om dessa mottagningar, vårdbegäran (remiss) från din vårdcentral eller annan vårdgivare, egen vårdbegäran (egenremiss).

Mottagningen är öppen för alla åldrar, kvinnor och män, givetvis oberoende av sexuell läggning och könsidentitet.

Drop-in mottagning för dig med besvär tisdagar och fredagar, läs separat information om drop-in mottagning för dig med besvär.

Egen vårdbegäran (egenremiss) länk till SÄS sida för egen vårdbegäran 
På denna sida hittar du en blankett för egen vårdbegäran.

Söker du för problem med huden ska du istället använda remiss via hudmottagningens sida 1177-blocket, egenremiss som du hittar på denna sida.

Vid ditt besök hos oss

Om du kommer via vårdbegäran (remiss), se information om eventuella förberedelser i den kallelse som du fått till ditt besök. Om du inte tagit emot skriftlig kallelse, följ de instruktioner du fick av personalen vid bokningen.

Ditt besök tar oftast 20-30 minuter. Om det är så att du kommer på bokat besök som kostar pengar och besöket blir mer än 30 minuter försenat har du rätt att få pengarna tillbaka. Läs mer under kostnad.

Följ skyltar till hiss H. STD-mottagningen finns på andra våningen.

Kom till sjukhuset 15 minuter före den tid du är kallad till för att undvika förseningar (gäller även om du bokat dig via webben/1177). Anmäl dig och eventuellt betala i incheckningen vid huvudentrén innan du går till mottagningen. Om du ska betala, kan du betala med kort eller få faktura. Oftast är ditt första besök på STD-mottagningen gratis enligt Smittskyddslagen. Vid vissa tillstånd (som inte omfattas av denna lag) betalar du som vid ett vanligt läkarbesök, du får besked på mottagningen.

Glöm inte att avboka ditt besök om du inte kan komma (gäller även om du bokat ditt besök via webben/1177). Antingen genom att logga in till 1177 Vårdguidens e-tjänster eller genom att ringa oss. Om du uteblir från ett bokat besök till läkare eller sköterska på STD-mottagningen får du en faktura hemskickad till den adress du är folkbokförd på, gäller även på ej avbokade webbtidbokade tider via 1177.

Via 1177 e-tjänster kan du även uträtta andra vårdärenden och se personlig vårdinformation.

Checklista inför ditt besök

Inför det första besöket på mottagningen ber vi alla patienter svara på ett antal frågor, som hjälper oss att snabbare ge rätt vård, frågeformulär kan fyllas i direkt på skärmen hemma, skrivas ut och lämnas till sköterska.

Att fylla i frågeformuläret i förväg underlättar för dig då du annars får fylla i blanketten på plats. Det finns information i frågeformuläret om hur du ska fylla i det, behöver inte skrivas ut i färg. Tidpunkt för senaste gången du kissade kan du fylla i på mottagningen.

Frågeformuläret fungerar även som en egen vårdbegäran vid ditt drop in besök.

Frågeformulär inför första besöket på STD-mottagningen (pdf)

Tänk på att ta med:

  • eventuell kallelse,
  • fotolegitimation, LMA-kort eller annan ID-handling,
  • eventuellt högkostnadskort eller frikort (i det fall du ska betala vilket du i så fall fått information om före ditt besök),
  • eventuell medicinlista,
  • eventuell hälsodeklaration,
  • eventuellt ifyllt frågeformulär till STD-mottagning,
  • eventuellt om du fått ett så kallat partnerbrev, ta med detta,
  • eventuellt den kod du fått om du tagit prov via www.klamydia.se ska också tas med.

Om du har behov av extra stark sekretess

Till exempel på grund av hot mot dig eller om du har skyddad identitet, önskar vi att du meddelar det vid första kontakten med oss.

Vi som arbetar här

På STD-mottagningen arbetar: medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, kurator och läkare. Ibland förekommer att distriktsläkare under utbildning och sjuksköterskeelever deltar i mottagningen.

Du som patient har alltid rätt att säga till om du inte vill ha utbildningspersonal som går bredvid ordinarie personal under ditt besök.

Den kurator som arbetar på STD-mottagningen arbetar främst med smittspårning enligt smittskyddslagen (SmL), andra insatser är stöd- och krissamtal, information om samhällets stödåtgärder samt samordning av hjälpinsatserna.

Ansvariga för mottagningen

Kontakt

Telefon
033-616 29 63


Senast uppdaterad: 2018-09-27 11:37