Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lungröntgen

Lungröntgen är den vanligaste röntgenundersökningen.

Förberedelser

Avlägsna halsband, BH.

Undersökningen

Innan undersökningen avlägsnas allt från överkroppen. När bilden tas ber vi dig andas in och hålla andan. Det är viktigt att du fyller lungorna med så mycket luft du kan för att få en bra bild.

En bild tas med bröstet mot ett stativ och en bild tas med vänster sida mot stativet. Antalet bilder kan variera. I vissa fall kan bilderna tas liggandes eller sittandes.

Undersökningen tar 5-10 minuter beroende på hur många bilder som ska tas. Tiden för att vänta på undersökningen kan variera beroende på röntgenavdelningens arbetsbelastning.

Hitta hit

Anmälan sker i receptionen på röntgenavdelningen som finns innanför entrén och därefter första dörren på höger sida.

Svar

Svaret får den läkaren som har skickat remissen till oss inom en vecka. Är remissen lagd akut kommer svaret redan samma dag som undersökningen är utförd. Kommer remissen akut från vårdcentral ber vi dig sitta ned och invänta röntgensvar på avdelningen för vidare hänvisning.

Senast uppdaterad: 2017-04-04 10:29