Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ultraljud

Många olika delar av din kropp kan undersökas med hjälp av ultraljud. En ultraljudsmaskin producerar och fångar upp ljudvågor som omvandlas till bilder på en skärm.

Förbredelser

Beroende på vilket organ eller kroppsdel som ska undersökas krävs vissa förbredelser.

  • Vid frågeställning blindtarmsinflammation ska urinblåsan vara välfylld. Vuxna ska dricka 4 glas vatten innan undersökningen och inte kissa. Barn som kan samarbeta dricker 1 glas vatten före undersökningen.
  • Vid undersökning av bukspottkörtel, lever och/eller galla samt undersökning med kontrast behöver du vara fastande i 6 timmar innan undersökningen. Du får alltså varken äta, tugga tuggummi, snusa eller dricka under dessa timmar.
  • Eventuella mediciner kan sköljas ned med lite vatten.

Undersökningen

Du får ligga ned på en brits, kläder avlägsnas på det område som ska undersökas. Läkaren använder sig av en gel för att skapa kontakt mellan sändaren och undersökningsområdet. Sändaren förs fram och tillbaka på huden över det aktuella området, i samband med detta sparas bilder.

Kontrastmedel

Ibland krävs det att vi ger ett kontrastmedel i blodet via ett blodkärl i armen, detta för att få en komplett undersökning. Vid undersökningar med kontrast ska du vara fastande i 6 timmar innan undersökningen.

Hitta hit

  • Vid undersökning dagtid på vardagar sker anmälan i kassan på röntgenavdelning Plan 2, Uppgång H.
  • Vid undersökning kvällstid, ring på klockan på röntgenavdelningen Plan 2, uppgång H.

Svar

Svaret på röntgenundersökingen skickas alltid tillbaka till remitterande enhet.
Kommer du hit akut från vårdcentral följ då anvisningar från remittent och röntgenpersonal.

Senast uppdaterad: 2016-12-29 10:46