Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Magnetkameraundersökning (MR)

Vid magnetisk resonanstomografi (MR) används ett starkt magnetfält i kombination med radiovågor för att skapa en detaljerad bild av kroppens inre.

Förberedelser 

Det är viktigt att du fyller i det bifogade frågeformuläret innan du kommer till röntgenavdelningen. Om du har svarat JA på någon eller några av frågorna är det viktigt att du meddelar oss detta på telefon 033-616 12 15 så fort som möjligt, har du svarat Nej på alla frågor lämnas formuläret till MR-personalen på röntgenavdelningen.

  • Om du använder mediciner kan dessa tas som vanligt.
  • Tandfyllning utgör inget hinder för undersökningen.
  • Är du gipsad kontakta oss.

Fyll i och tag med bifogat frågeformulär!

Vissa undersökningar kräver förbredelser som att dricka kontrast eller fasta inför undersökningen. Vilka förberedelser som gäller för dig skickas med i kallelsen.

Undersökning

Inför undersökningen kommer du att få byta om till en patientskjorta i en låsbar omklädningshytt. Det är viktigt att du avlägsnar alla metallföremål, piercings och andra saker som kan skadas av magnetfält t ex klocka, mobiltelefon, bankomatkort och busskort.

Det som ska undersökas placeras i mitten av den 150cm långa tunneln som är öppen i båda ändarna. När en bildserie framställs hörs ett högt knackande ljud, då är det viktigt att ligga helt stilla. För att skydda hörseln får du ett par hörlurar. Genom hörlurarna har du kontakt med personalen. En larmklocka placeras i handen. Vid behov kan anhöriga få vara med i undersökningsrummet om de har svarat NEJ på samtliga frågor på frågeformuläret. Undersökningstiden varierar mellan olika undersökningar.

Hitta hit

  • Undersökningar dagtid på vardagar, anmälan i kassan på röntgenavdelning Plan 2, Uppgång H.
  • Undersökningstid kvällar och helger, gå via huvudingången, följ skyltar G, sedan skyltar mot magnetkameran, ring på dörrklockan där personal öppnar.

Anmäl dig minst 15 minuter före utsatt tid

Svar

Svaret skickas alltid tillbaka till remitterande enhet.

Senast uppdaterad: 2016-12-29 10:32