Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

Lungröntgen

Lungröntgen är den vanligaste röntgenundersökningen.

Förberedelser

Avlägsna halsband, BH.

Undersökningen

Innan undersökningen avlägsnas allt från överkroppen. När bilden tas ber vi dig andas in och hålla andan. Det är viktigt att du fyller lungorna med så mycket luft du kan för att få en bra bild.

En bild tas med bröstet mot ett stativ och en bild tas med vänster sida mot stativet. Antalet bilder kan variera. I vissa fall kan bilderna tas liggandes eller sittandes.

Undersökningen tar 5-10 minuter beroende på hur många bilder som ska tas. Tiden för att vänta på undersökningen kan variera beroende på röntgenavdelningens arbetsbelastning.

Hitta hit

  • Vid undersökning dagtid på vardagar sker anmälan i kassan på röntgenavdelning Plan 2, Uppgång H.
  • Vid undersökning kvällstid, ring på klockan på röntgenavdelningen Plan 2, Uppgång H.

Svar

Svaret på röntgenundersökningen skickas alltid tillbaka till remitterande enhet.
Kommer du hit akut från vårdcentral följ då anvisningar från remittent och röntgenpersonal.

Senast uppdaterad: 2019-01-25 13:36