Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Angiografi

Undersökning av blodkärlen i bäckenet och benen med kontrast.

Förberedelser

  • Inför undersökningen behövs det ett blodprov för att kontrollera njurfunktionen inför kontraströntgen då kontrastmedlet utsöndras och påverkar njurarna.
  • Vid Waranbehandling måste du ta kontakt med din behandlande läkare för ändring av medicinen.
  • Ett färskt PK/INR-prov krävs till undersökningsdagen. Detta kontrolleras på dagkirurgiska avdelningen.
  • Om du är allergisk mot röntgenkontrastmedel, upplys den läkare som skriver remissen till röntgen. I samråd med röntgenläkare beslutas om eventuell alternativ metod, eller behandling mot allergi.
  • Om du är tablettbehandlad diabetiker med Metformin eller liknande preparat ska du kontakta din läkare. Metformin sätts ut på undersökningsdagen och återinsätts tidigast 48 timmar efter undersökningen, först efter att ett nytt kreatininprov är taget och funnet vara normalt.

Undersökningen

Inför undersökningen byter du om till en patientskjorta. I undersökningsrummet mäts blodtrycket och en infart sätts i armen. Vi rakar och steriltvättar i båda ljumskarna. Undersökning sker i lokalbedövning. Ultraljud används för att lokalisera kärlet där katetern ska föras in. När katetern är på plats i kärlet, injiceras ett jodhaltigt kontrastmedel. Kontrasten kan göra att det känns varmt i kroppen, speciellt ner mot bäckenet, detta är snabbt övergående och är helt ofarligt. Benet/benen undersöks etappvis från bäckenet och ned till och med foten.

När undersökningen är genomförd får du antingen ett tryckförband eller en förslutningsplugg i ljumsken och du ska ligga stilla på rygg i 2-6 timmar under tillsyn på dagkirurgiska avdelningen. Där serveras smörgås och dryck. Det är inte lämpligt att köra bil efter undersökningen, därför är det bra att vidtala någon som kan hämta alternativt att åka taxi hem.

Behandling

Eventuellt görs någon åtgärd direkt i samband med undersökningen till exempel ballongvidgning eller inläggning av stent i kärlet.

Hitta hit

  • Undersökningen utförs dagtid på vardagar, anmälan sker i kassan på röntgenavdelning Plan 2, Uppgång H.
Senast uppdaterad: 2016-12-29 10:16