Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skelettscintigrafi

I skelettet pågår en ständig uppbyggnad och nedbrytning. Vid benbrott, metastaser och vid olika typer av sjukdomar kan denna process förändras. Med det radioaktiva läkemedel som vi ger kan man "se" det som händer. Radioaktiviteten finns i din kropp men minskar hela tiden. Det är helt borta efter 1-1,5 dygn. Därför bör du inte umgås på nära håll (1-2 meter) under längre tid (mer än 15 minuter) med barn och gravida. De har betydligt högre celldelning än vuxna och är känsligare för strålningen.

Undersökningen innebär att man får ett radioaktivt läkemedel injicerat i ett blodkärl. Läkemedlet känns inte, men det gör att vi kan ta bilder på upptaget i skelettet. Det behöver gå 2-4 timmar mellan injektion och bildtagning. Du behöver inte vara kvar på mottagningen under tiden och du får äta och dricka.

Läkemedlet utsöndras via urinen, vilket innebär att man måste tömma blåsan före bildtagningen. Patient som tömmer sin blåsa med RIK, ska ha egen kateter med sig. Annars blir inte bilderna bra.

Under bildtagningen ligger man på en brits och två "kameror" (detektorer) registrerar upptaget av radioaktiviteten. Ibland vill läkarna att vi kompleterar med en datortomografi-bild och då görs det direkt där du ligger. Bildtagningen tar 30-60 minuter.

Har du smärtor som gör det svårt att ligga stilla på rygg behöver du ta din smärtstillande medicin innan.

Man bör inte hålla barn i famnen under undersökningsdagen.

Svaret får du från den läkare som remitterat dig hit.


Senast uppdaterad: 2017-09-13 10:50