Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

SeHCAT

Gallsalter är nödvändiga för upptag av fett från tarmen. Merparten (95 %) av gallsalterna tas upp i tunntarmen och återtransporteras till levern. Endast en mindre andel av gallsalterna passerar normalt över till tjocktarmen, där de fysiologiskt har en laxerande funktion. Vid gallsaltsdiarré ses högre koncentrationer av gallsalter i tjocktarmen, vilket påverkar på tarmmotoriken. Diagnosen fastställs med ett SeHCAT-test. 75-SeHCAT är en syntetisk gallsyra i form av en kapsel som cirkulerar i leverns kretslopp på samma sätt som gallsyrorna.

 Patienten får en SeHCAT-kapsel som är svagt radioaktiv och sväljer ned den med vatten.  Mätningar görs över buken 3 timmar resp. 7 dygn efter intag av kapseln för att kontrollera hur kapseln tas upp i tunntarmen.

Senast uppdaterad: 2019-10-29 12:53