Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Iohexol-clearance

Med hjälp av kontrastmedel kan man ta reda på hur bra njurarna renar blodet. Det är värdefullt att veta hur njurarna fungerar om du har medicinering som kan skada njurarna, har en sjukdom som kan skada njurarna, inför och efter transplantation (även donatorer) och behandlingar som kan skada njurarna.

Undersökningen bör inte göras om du har feber över 38,5 grader Celsius.

Ring och meddela oss om du genomgått någon röntgenundersökning med kontrast den senaste veckan eller har en överkänslighet/allergi mot jod.

Under dagen ska man inte utsätta sig för tyngre fysisk ansträngning (till exempel träningspass, hårt kroppsarbete).

Utförande:

Först sätts en veninfart och ett provrör med blod tas. Därefter ges en injektion med ett kontrastmedel. Det är koncentrationen av detta läkemedel som sedan mäts i de blodprover som tas senare. 

De senare proverna tas på provtagningen i huvudentrén. Tiden är noga. Det kan ibland bli aktuellt att komplettera med ett blodprov nästa dag, cirka 24 timmar efter injektionen.

Det går bra att äta mellan injektion och provtagning. Man ska dricka max 400 ml (ca 2 glas vatten, 1 kopp kaffe) för att inte späda ut koncerntraionen av kontrastmedlet.

 

Svaret får du från den läkare som remitterat dig hit.


Senast uppdaterad: 2017-09-13 12:51