Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

DMSA

Vid njurbäckeninflammation (pyelonefrit) kan njurarna få skador som inte läker helt. Vi kan med hjälp av ett radioaktivt läkemedel "se" på upptaget i njurar och värdera eventuella skador. Det är framförallt barn och unga vuxna som får njurbäckeninflammation.

Yngre barn (2-8 år) ska gå till barndagvården först. De kommer att sätta en veninfart (vanligtvis i armveck eller på handrygg) men först får man en bedövningskräm. Barn över 8 år som vill ha bedövningskräm får det hos oss på Nuklearmedicin. Bedövningskrämen får verka i cirka en timma. Därefter sätts en veninfart.

Sedan kommer man till oss och får en injektion i veninfarten. Läkemedlet är svagt radioaktivt och fastnar i njurarna en stund så att vi kan ta en bild. Radioaktiviteten försvinner snabbt ut ur njurarna och kroppen, men det är ändå bra att dricka lite mer än vanligt och att gå på toaletten lite oftare resten av dagen.

Mellan injektionen och bildtagningen ska det gå minst 3 timmar. Man får gärna lämna mottagningen under tiden. Bildtagningen tar cirka 15 min. Då måste man ligga absolut stilla, så det är lämpligt att små barn är sömniga men inte övertrötta. Kan inte barnet komma till ro behöver man ge lugnande läkemedel vilket görs på barndagvården.

Om man vill kan man ta med en läsplatta/mobil som barnet kan titta på under tiden bildtagningen är igång.

Svaret får du från den läkare som remitterat dig hit.

Senast uppdaterad: 2017-09-13 10:20