Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Om att lära sig r-ljudet

Om barnet inte själv lärt in r-ljudet vid sex-sju års ålder kan man börja göra barnet mer uppmärksam på r-ljudet och öva med bilder som innehåller detta språkljud för att hjälpa till med inlärningen.

Att hitta r-ljudet

R-ljudet görs genom att tungan vibrerar/surrar mot tandvallen bakom de övre framtänderna. Titta i spegeln tillsammans med barnet så kan ni lättare se hur ni ska göra.

Dessa övningar ska hjälpa ditt barn att lyssna efter och känna igen ljud för att därefter själv försöka ”hitta” ljudet i munnen.

Detta gäller den vanligaste typen av svenska ”r”. Det bakre r-ljudet som bland annat används i Skåne kommer vi inte att träna i dessa övningar.

Omformulera eller förtydliga barnets ord eller meningar, om barnet säger till exempel ”titta, en jåtta” eller "titta, en låtta" säger du: ”ja, titta där är en råtta”, med extra betoning på r-ljudet. Rätta inte barnet - det kan leda till osäkerhet hos barnet.

Att lära sig ett nytt ljud sker i två steg

1. Att lära sig lyssna efter och känna igen ljudet.
2. Att lära sig att själv säga ljudet.

Omformulera eller förtydliga barnets ord eller meningar, om barnet säger till exempel ”titta, en tatt” säger du: ”ja, titta där är en katt”, med extra betoning på k-ljudet. Rätta inte barnet - det kan leda till osäkerhet hos barnet.

Praxisalfabetet

Varje språkljud i svenskan (obs! inte varje bokstav) har en bild i Praxisalfabetet som ska föreställa det språkljud man ska göra. Syftet med praxisbilderna är att göra barnen medvetna om att orden består av olika ljud.

Praxisbilderna ger barnet både en bild, ett ljud och själva bokstaven. Bilderna är ett verktyg som gör att föräldrar och barn tillsammans kan prata om hur olika ljud i språket låter.

För att representera r-ljudet har vi dock valt en bild på en humla som inte kommer från praxisalfabetet. Detta för att representera ett mjukare surrande r-ljud som kan vara lättare för barn att lära sig än ett rullande främre r-ljud. Humlanljudet låter som engelskans r-ljud, eller som ett ”stockholmskt” r-ljud.

Filmtips

"Jag kan inte säga äj" - film på Youtube av logopeden Josefin Hansson (ca 9 min)

 

 


Senast uppdaterad: 2021-02-24 15:00