Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn 4-5 år

Ljudsystemet har utvecklats mycket men fortfarande kan några ljud och ljudkombinationer saknas. Svåra ljud som r, tje- och sje-ljudet uttalas ofta inte helt rätt förrän i sjuårsåldern. Det är fortfarande relativt vanligt för barn i denna ålder att ha svårt att säga ord som har flera konsonanter tillsammans, till exempel att stor blir ”tor”, klocka blir ”kocka” och blomma blir ”bomma”.

Barnens meningar utvecklas mycket och de börjar kunna uttrycka sig med prepositioner (på, under, över, mellan), pronomen (min, din, hans) och plural (en häst, flera hästar). I den här åldern är det vanligt att barnen övergeneraliserar grammatiska regler, till exempel att tjejer blir "tjejor" och fick blir "fådde". Barnen kan också ha svårigheter att förstå vissa frågeord som till exempel "hur" och "varför".

På det stora hela kan barn i den här åldern uttrycka sig och förstå det mesta som sägs.

Rådfråga din BHV-sjuksköterska om du tycker att ditt barn:

  • ofta använder korta eller felaktiga meningar
  • är svårförståelig även för familjen
  • har svårt att förstå instruktioner
  • har svårt att samspela med jämnåriga barn
  • stammar
Senast uppdaterad: 2021-02-24 14:45