Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dysplastiskt neus (födelsemärke)

Naevus = födelsemärke. Ett dysplastiskt naevus är en variant av ett vanligt födelsemärke. I Sverige har mellan 2-18 procent av befolkningen. Det är vanligast bland befolkningen på västkusten.

Man brukar tala om att det finns tre olika tecken på att det är ett dysplastiskt födelsemärke. Det brukar vara större än fem millimeter och ha två eller fler färger (mörk- eller ljusbrun, rosa, orange eller röd) och vara oskarpt avgränsat mot omgivande hud.

Dysplastiska födelsemärken bildas ofta under barndomen, men deras typiska tecken uppstår oftast inte förrän i vuxen ålder. Man kan ha ett till flera dysplastiska födelsemärken. Vissa personer kan ha upp till 100 stycken.

Det finns en ärftlig form av naevus, så kallat dysplastiskt naevussyndrom där man också återfinner maligna melanom i släkten. Ett så kallat dysplastiskt naevussyndrom innebär att två nära släktingar haft malignt melanom och att två personer i släkten har dysplastiska naevi.

Kontroller

Har man dysplastiska naevi är det viktigt att man lär sig att kontrollera sin hud. Man bör lära känna sin hud och sina födelsemärken för att se om de förändrar sig. Någon nära anhörig kan också se över huden. Märker man förändringar bör man söka läkare för en översyn.

Solskydd

För att minska risken att få nya dysplastiska naevi bör man skydda sig från solen. Starkast är solen mitt på dagen mellan klockan 11 och 14, då bör man helst vistas i skuggan. Bästa skyddet är hatt och kläder. Man bör undvika att sola i solarier. Tänk också på att under solresor riskerar man att få för mycket sol innan huden hunnit vänja sig och det är lätt att bränna sig. Komplettera gärna med solskyddskräm.

Informationsansvarig:
Sara Oldberg-Wagner
hudspecialist/överläkare


Senast uppdaterad: 2016-08-25 09:20