Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förändringar på SÄS pga pandemin covid-19. Läs mer på SÄS sida om covid-19 

Ortopediavdelning

Kontaktuppgifter

Ingående samtal 
033 - 616 15 15

Team 1 
033 - 616 11 01
Team 2 
033 - 616 11 02
Team 3 
033 - 616 11 03

Telefontider

måndag - söndag dygnet runt

Växeltelefon

Besökstider

måndag - söndag 13:00 - 19:00

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
504 55 Borås

Yttre vägbeskrivning

Buss 1, 3, 5 eller 8 eller bil från Södra Torget via Åsbogatan till sjukhuset Brämhultsvägen 53. Från motorväg R40 tag avfart 87 mot sjukhuset vid Hultamotet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Södra Älvsborgs Sjukhus E51 Ortopedisk vård
Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

Hälsocoach online

För dig som vill komma igång och röra på dig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra dina alkoholvanor. Du träffar din hälsocoach via mobil eller surfplatta.

Boka din egen hälsocoach

Mer information

Till ortopediavdelningen kommer du som patient vid operationer och andra behandlingar som kräver sjukhusvård i någon eller några dagar. Vi tar emot patienter med skador och sjukdomar i leder, muskler och skelett.

Avdelningen är öppen måndag-söndag. Till oss kommer du som patient vid akuta eller planerade operationer som kräver specialistvård under någon eller några dagar. De som behöver stanna längre än så på sjukhuset får efter de första dagarna istället ett rum på SÄS Hotell. På ortopediavdelningen finns sjukgymnaster och arbetsterapeuter som hjälper dig att komma igång med rehabilitering.

Din vistelse hos oss

Inför din tid på vårdavdelningen får du information om beräknad vårdtid och eventuella förberedelser. Det kan till exempel vara att du inte får äta eller dricka en viss tid före operationen, eller att du ska duscha hemma med bakteriedödande duschtvål.

Om du röker är det bra att göra ett uppehåll med rökningen några veckor före operationen. Det förbättrar resultatet, påskyndar länkningen och minskar risken för komplikationer. Sjukhuset erbjuder hjälp att sluta röka, tillfälligt eller permanent.

När du väl är på plats görs tidigt en så kallad individuell vårdplanering, där vi tillsammans går igenom vad som ska hända, beräknad vårdtid och vad som händer efter att du skrivs ut från sjukhuset.

Ortopedklinikens vårdavdelning och mottagning ligger vägg i vägg i Tehuset, en av Sveriges mest moderna vårdbyggnader. Huset är byggt efter principer om patientnära vård och en hälsofrämjande miljö med ljusa lokaler och mycket konst.

Avdelningen har 24 vårdplatser varav 18 i enkelrum och sex i tvåbäddsrum. Alla rum har TV, dusch och toalett. Lunch och middag serveras i vår kombinerade matsal och sällskapsrum där det också finns en kaffemaskin till patienternas förfogande. Patienttelefon finns att hyra.

Ortopediavdelningen är också en utbildningsvårdavdelning. Det innebär att vi samarbetar med Högskolan i Borås om utbildningsplatser framförallt för sjuksköterskestudenter som går sista terminen av sin utbildning. För patienterna innebär det bland annat att det är extra gott om omvårdnadspersonal på avdelningen.

När du är inlagd på en vårdavdelning betalar du en avgift per dygn. Den betalas i efterskott genom att sjukhuset skickar hem en räkning per post.

Checklista inför din vistelse

Tänk på att ta med

  • kallelse
  • fotolegitimation eller annan ID-handling
  • eventuella mediciner och hjälpmedel som du använder
  • eventuellt sjukintyg
  • toalettsaker
  • skor som är lätta att ta på och av och bekväma att gå i

Vi som arbetar här

Här arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och sekreterare.

Ansvariga för avdelningen

Malin Englund och Mattias Reimer, vårdenhetschefer 

Telefon 
033 - 616 11 15 och  033 - 616 12 26

E-post
malin.englund@vgregion.se och mattias.reimer@vgregion.se

Se mer information om brev och e-post som skickas till Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mer om verksamheten

Ortopedkliniken

Senast uppdaterad: 2020-01-18 14:14