Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19 Information om våra förändrade besöksrutiner, hur du söker vård vid covid-19 och hur du kan undvika smitta 

Alla över 16 år bör använda munskydd i sjukhusets lokaler. Munskydd delas ut av entrévärdar där de finns.

Könsmottagning

Kontaktuppgifter

Telefon

Kurator

033 - 616 25 94

033 - 616 29 62

 

Telefontider

måndag - torsdag 11:00 - 11:45
fredag 13:00 - 14:00

Öppettider

webbtidbok
måndag 8:00 - 11:20
onsdag - torsdag 8:00 - 11:20
fredag 8:00 - 10:40

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
501 82 Borås
  1. OBS! Läs längst upp på sidan, tillfällig information angående ändringar i mottagning. 
  2. För dig utan besvär gäller webbtidbokad mottagning, se info under "webbtidbokad mottagning".

Yttre vägbeskrivning

Buss 1, 3, 5 eller 8 eller bil från Södra Torget via Åsbogatan till sjukhuset Brämhultsvägen 53. Från motorväg R40 tag avfart 87 mot sjukhuset vid Hultamotet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Könsmottagning Södra Älvsborgs Sjukhus
Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

På vår mottagning kan du få hjälp om du misstänker att du kan ha smittats av en sexuellt överförbar sjukdom eller om du vill testa dig för säkerhets skull, även om du inte har några symtom.

Vi utför provtagning (urinprover, eller blodprover för till exempel HIV eller hepatit), undersökning och behandling av misstänkta könssjukdomar.

För dig med besvär, är du välkommen att ringa sjuksköterska för tidsbokning, om du har fått ett så kallat partnerbrev (partnerbrev får du hemskickat om någon tidigare partner till dig har testats positiv med någon könssjukdom och sedan smittspårats av exempelvis kurator eller sköterska).

För dig utan besvär, men som vill ta prover går det bra att boka tid via Webbtidboken.

Du kan även komma till oss för samtal om någon könssjukdom du undrar över.

Om du har ett testresultat som talar för att du har en könssjukdom, även om provet är taget på annan mottagning eller taget via www.klamydia.se, är du välkommen till oss för behandling.

Om du har frågor inför ditt besök kan du ringa för rådgivning eller skicka en fråga via Vårdguiden, 1177 e-kontakter.

Söka vård hos oss

Du är välkommen till oss på någon av våra mottagningar. Se information om vilka mottagningar vi har att erbjuda under länkar.

Till oss kommer du antingen via telefon- eller webbtidbokad mottagning, se separat information om dessa mottagningar, vårdbegäran (remiss) från din vårdcentral eller annan vårdgivare, egen vårdbegäran (egenremiss).

Mottagningen är öppen för alla åldrar, kvinnor och män, givetvis oberoende av sexuell läggning och könsidentitet.

Egen vårdbegäran (egenremiss) länk till SÄS sida för egen vårdbegäran 
På denna sida hittar du en blankett för egen vårdbegäran.

Söker du för problem med huden ska du istället använda remiss via hudmottagningens sida 1177-blocket, egenremiss som du hittar på denna sida.

Vid ditt besök hos oss

Om du kommer via vårdbegäran (remiss), se information om eventuella förberedelser i den kallelse som du fått till ditt besök. Om du inte tagit emot skriftlig kallelse, följ de instruktioner du fick av personalen vid bokningen.

Ditt besök tar oftast 20-30 minuter. Om det är så att du kommer på bokat besök som kostar pengar och besöket blir mer än 30 minuter försenat har du rätt att få pengarna tillbaka. Läs mer under kostnad.

Följ skyltar till hiss H. Könsmottagningen finns på andra våningen.

Kom till sjukhuset cirka 15 minuter före din bokade tid för att undvika förseningar (gäller även om du bokat dig via webben/1177). Anmäl dig och eventuellt betala i incheckningen vid huvudentrén innan du går upp till mottagningen. Om du ska betala, kan du betala med kort eller få faktura. Oftast är ditt första besök på könsmottagningen gratis enligt Smittskyddslagen. Vid vissa tillstånd (som inte omfattas av denna lag) betalar du som vid ett vanligt läkarbesök, du får besked på mottagningen.

Glöm inte att avboka ditt besök om du inte kan komma (gäller även om du bokat via webben/1177). Antingen genom att logga in till 1177 Vårdguidens e-tjänster eller genom att ringa oss. Om du uteblir från ett bokat besök till läkare eller sköterska på könsmottagningen får du en faktura hemskickad till den adress du är folkbokförd på, gäller även på ej avbokade webbtidbokade tider via 1177.

Via 1177 e-tjänster kan du även uträtta andra vårdärenden och se personlig vårdinformation.

Checklista inför ditt besök

Frågeformulär

Inför det första besöket på mottagningen ber vi alla patienter svara på ett antal frågor, som hjälper oss att snabbare ge rätt vård.

Att fylla i frågeformuläret i förväg underlättar för dig då du annars får fylla i blanketten på plats. Tyvärr kan du inte i dagsläget fylla i detta direkt på skärmen, om du har möjlighet, får du skriva ut det på papper och fylla i det för hand.

Om du undrar något om frågorna i formuläret så är du välkommen att fråga oss när du kommer till vår mottagning.

Tidpunkt för senaste gången du kissade kan du fylla i på mottagningen.

Frågeformulär inför första besöket på STD-mottagningen (pdf)
(OBS! Endast för utskrift på papper, fylls i för hand).

Tänk på att ta med:

  • om du fått en kallelse, ta med dig den
  • fotolegitimation, LMA-kort eller annan ID-handling,
  • eventuellt högkostnadskort eller frikort (i det fall du ska betala vilket du i så fall fått information om före ditt besök),
  • eventuell medicinlista,
  • eventuell hälsodeklaration,
  • eventuellt ifyllt frågeformulär till könsmottagning,
  • om du fått ett så kallat partnerbrev, ta med detta,
  • om du tagit prov via www.klamydia.se ska koden du har fått också tas med.

Om du har behov av extra stark sekretess

Till exempel på grund av hot mot dig eller om du har skyddad identitet, önskar vi att du meddelar det vid första kontakten med oss.

Vi som arbetar här

På könsmottagningen arbetar: medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, kurator och läkare. Ibland förekommer att distriktsläkare under utbildning och sjuksköterskeelever deltar i mottagningen.

Du som patient har alltid rätt att säga till om du inte vill ha utbildningspersonal som går bredvid ordinarie personal under ditt besök.

Den kurator som arbetar på könsmottagningen arbetar främst med smittspårning enligt smittskyddslagen (SmL), andra insatser är stöd- och krissamtal, information om samhällets stödåtgärder samt samordning av hjälpinsatserna.

Ansvariga för mottagningen

Kontakt

Telefon
033-616 29 63

Senast uppdaterad: 2016-06-21 11:37