En modern medicinhistorisk utställning

Trappa ner till museet

Mitt i entrén på Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, en våning under kulvertplan men ändå i fullt dagsljus, ligger ett unikt museum med ett nytt grepp om medicinhistorien. Med människan i centrum kan man här ta del av utställningar på teman som undersöker den mänskliga tillvarons förutsättningar och möjligheter. De är menade att beröra, uppröra och röra.

Miljön ska få dig som besökare att känna välbefinnande oavsett vilken livssituation som fört dig till sjukhuset. Utformningen av inredning och utställningar har därför också varit ett projekt som satt omtanken i centrum. 

Utställningens olika delar

Museet är uppdelat i tre zoner - en svart, en vit och en röd som alla har olika teman.

Det svarta rummet

Utgör museets historiska fokus med nedslag i spännande teman som:"Att mäta en människa", "Vad väger själen?", "Spegel, spegel på väggen där..."

Del av museet på SÄS

Det vita rummet

En nutida utställning om kranskärlsröntgen och om vidgning av kranskärl med ballongkateter (PCI). Man kan också via en TV-skärm se på en film om kranskärlsvidgning.

Här finns också en installation där du som besökare själv får lämna ett bidrag till utställningen genom att svara på frågan: "Vad får dig att må bra?"

Utställning på museet

Det röda rummet / Konferenslokal Östen Engelbrektsson

Visning av röda rummet erbjuds i samband med guidning av medicinska musèet.

Innehåller ett medicinhistoriskt referensbibliotek med utställning kring lokala medicinska profiler som Nils Rosén von Rosenstein, Bertil Söderling och Elin Odencrants, samt utgör också utrymme för museetes tillfälliga utställningar.

Medicinhistoriskt referensbibliotek

 

Kontakt

Per Ljungblad

Telefon 
033 - 616 32 06

E-post
E-postadress

Öppetider

Museet har öppet varje dag mellan kl. 07:00 till 21:00.

Fri entré.

Visningar

Bokas efter överenskommelse (skolor, vårdutbildningar, vårdpersonal, föreningar m.m.).

Skolvisningar

Som lärare har ni möjlighet att boka in era elever för besök på Medicinska museet. Vår permanenta utställning finns alltid tillgänglig och är en exposé genom medicinhistorien med nedslag i olika teman och tidpunkter.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:32