Mat

Dina matvanor påverkar din hälsa. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom kan minska med så mycket som 30 till 50 procent om man äter mycket frukt och grönsaker, fisk, fullkorn, väljer bra fetter och dricker lagom med alkohol. Den som är normalviktig minskar risken att drabbas av livsstilsrelaterad sjukdom.

Det finns många sätt att äta bra och nyttigt. Ett viktigt första steg till förändring av matvanor är att bli medveten om vad och varför man äter eller inte äter. Som patient kan du därför få frågor rörande dina matvanor för att vi ska kunna ge dig rätt vård och behandling. Vid behov kan vi erbjuda dig information och hänvisning till stöd och hjälp. Du kan själv kontakta din vårdcentral eller ta hjälp på egen hand för att äta rätt och påverka din vikt. Läs mer nedan. 

Senaste forskningsrön

Ny trend i jakten på perfekt kost

I framtiden kanske vi följer våra alldeles egna kostråd, hur just vi baserat på våra gener ska äta för att leva friskt och länge.

Utvecklingen inom nutrition, genetik och möjligheten att analysera stora mängder data har bidragit till ett helt nytt forskningsområde, nutrigenetik. Det inriktar sig på att undersöka hur variationer i våra gener påverkar oss i fråga om olika kost och näringsämnen.

– Så småningom kan det bli möjligt att karaktärisera vissa genetiska drag som påverkar hur individer reagerar på olika typer av kost. Då kan vi kanske säga att vissa bör äta mer fett och andra mer kolhydrater till exempel, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:45